Vihreän siirtymän liiketoimintaeko-systeemi Loimaan seudulle -hanke
Pöytyän kunta on yhteistyössä Loimaan ja Oripään kanssa käynnistänyt kehittämishankkeen, jonka tavoitteena on edistää vihreään siirtymään liittyvien investointihankkeiden toteutumista alueelle sekä edesauttaa alueen yritysten mukaanpääsyä vihreän siirtymän investointihankkeisiin.
Loimaan seudulle on suunnitteilla useita vihreän siirtymän investointihankkeita. Näistä hyviä esimerkkejä ovat mm. Pöytyän Mustanojan ja Saunojanrahkan aurinkopuistohankkeet. Investoinneilla on toteutuessaan merkittävää vaikutusta Loimaan seudun elinvoiman kasvun osatekijöinä ja ne luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueella jo toimiville sekä toimivat positiivisina signaaleina mahdollisesti seudulle sijoittumista tai investointeja harkitseville uusille toimijoille.
Aurinkovoima
Aurinkovoima on uusiutuva ja lähes päästötön energiantuotantomuoto. Uusiutuvan energiantuotannon edistäminen on keskeisessä asemassa vihreässä siirtymässä sekä energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden vahvistamisessa. Uusiutuvan energian tuotannolla on myös myönteisiä vaikutuksia aluetalouteen.
Tuotettaessa sähköä aurinkopaneeleilla ilmakehään ei vapaudu kasvihuonekaasupäästöjä. Koska aurinko tuottaa enemmän energiaa kuin ikinä tulemme tarvitsemaan, aurinkoenergia on tärkeä energianlähde siirryttäessä puhtaaseen energiantuotantoon.
Aurinkoenergia varteenotettavana sähköntuotannon vaihtoehtona tuleekin usein yllätyksenä suomalaisille. Vuosittainen auringon säteilymäärä on lähes samalla tasolla Suomessa kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin. (Lähde: Aurinkoenergia – ehtymätön energianlähde | Fortum)
Tuulivoima
Myös tuulivoima on uusiutuva ja lähes päästötön energiantuotantomuoto. Se on myös suhteellisen edullisesti ja nopeasti tuotettavaa, kansallisesti omavaraista energiaa. Tuulivoiman lisäämisellä on merkittävä rooli Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja vihreän siirtymän vauhdittamisessa. (Lähde: Tuulivoimarakentaminen - Ympäristöministeriö)
Merkittävin tuulivoiman ympäristövaikutus on energiantuotannon hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöjen väheneminen. Tuulivoima on energiantuotantomuoto, joka ei saastuta ilmaa, vettä tai maaperää. Tuulivoimaloiden ulkonäkö jakaa mielipiteitä: toisten mielestä ne ovat kauniita ja edustavat yhteiskunnan edistyneisyyttä, toisten mielestä turbiinit ovat rumiluksia. Tutkimusten mukaan voimaloihin kuitenkin sopeudutaan yleensä hyvin. (Lähde: Tuulivoima ja ympäristö | Fortum)
Sekä tuuli- että aurinkovoimalla on vaikutuksensa maisemaan sekä eliöstöön. Siksi kaikkia näitä vaikutuksia arvioidaan huolellisesti hankkeita suunnitellessa ja niille on viranomaisten asettamat tarkat vaatimukset.
Bio- ja e-metaani
Pöytyän Lallin alueelle suunnitteilla olleen bio- ja e-metaanin tuotantolaitoksen investointihanke on keskeytetty hanketoimija Wega Group oy:n toimesta.
Pöytyän kunta ja hankkeen rahoittaja Copenhagen Infrastructure Partnersin (CIP) Advanced Bioenergy Fund I (CI ABF I) allekirjoittivat biokaasulaitoksen tontinvaraussopimuksen 30.11.2023.
Hankkeen keskeytys lokakuussa 2024 johtui pääasiassa seuraavista syistä:
- Raaka-aineiden osalta Lalli ei osoittautunut niin keskeiseksi sijanniksi kuin hanketoimija alun perin arvioi.
- Suunnitellun laitospaikan kunnallistekniikan saatavuus osoittautui alkuperäistä arviota heikommaksi.
- Useiden keskustelutilaisuuksien ja YVA-ohjelman kuulemisten perusteella hanketoimija totesi, että laitospaikka ei ole saavuttanut tarvittavaa hyväksyntää paikallisyhteisössä.
Kyseessä on maakunnallisessakin mittakaavassa merkittävän kokoinen ja harvinainen investointiaihio (n. 100 M€). Varsinais-Suomen alueelle toteutuessaan sillä olisi merkittäviä vaikutuksia laajalti niin aluetaloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta.
Bio- ja e-metaanin tuotantolaitos hyödyntää maatalouden sivuvirtoja, kuten lantaa, olkea, ylijäämärehua sekä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Tarkoituksena on tuottaa nesteytettyä biometaania pääosin liikenteen polttoaineeksi. Lannan käsittely biokaasulaitoksessa tuo merkittäviä ilmastohyötyjä, kun lannasta vapautuva metaanikaasu saadaan talteen ja hyötykäyttöön polttoaineena. Laitoksen toiminnalla on myös mahdollisuus parantaa alueen ravinnekiertoa ja vähentää ravinnevalumaa Saaristomereen merkittävästi, koska käsittelemällä lantaa biokaasulaitoksessa sen sisältämiä ravinteita pystytään erottelemaan kierrosta ja kohdistamaan paremmin kuin nykyisin.
Yritysyhteistyöllä kasvua
Vihreän siirtymän liiketoimintaekosysteemi Loimaan seudulle -kehittämishankkeen avulla tavoitellaan Loimaan seudun tunnettuuden kasvua potentiaalisena vihreän siirtymän yritystoiminnan sijaintipaikkana. Oppilaitosyhteistyön avulla voidaan paikallisten toimijoiden osaamista kehittää siten, että ympäristövastuullisuudesta rakentuu kilpailuetua. Hankkeessa kartoitetaan potentiaaliset yritykset Loimaan seudulla, joilla on kiinnostus olla mukana vihreän siirtymän investointihankkeiden toteutuksessa sekä tuetaan näiden yritysten välistä yhteistyötä.
Hankkeen projektipäällikkönä on syyskuun 2024 alussa aloittanut Annamari Kärki. Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määrärahasta. Hankkeen kesto on 11 kuukautta.
Yrittäjä, ole yhteydessä!
Oletko kiinnostunut pohtimaan vihreän siirtymän tarjoamia liiketoimintamahdollisuuksia? Haluatko verkostoitua alueen bio- ja kiertotalousyritysten kanssa? Kaipaatko koulutusta tai apua ympäristövastuullisuuteen liittyvissä asioissa? Ole rohkeasti yhteydessä!
Lisätiedot:
Annamari Kärki, projektipäällikkö
annamari.karki(a)poytya.fi, puh. 040 672 3100